Gigih

Sebuah kisah gigih untuk perkongsian bersama:

Kudaku gagah berlari

Gambar ihsan daripada SeniKehidupan.com

Seorang ikhwah kehilangan handphonenya semasa Hari Raya tempoh hari. Hilang bersama HPnya adalah nombor-nombor kenalan yg tersimpan dalam phonebook, dan lebih penting nombor-nombor anak usrahnya. Jadi sepulangnya dari kampung berhari raya, dia buat open house (yg telah diinformkan kpd anak usrahnya beforehand); dengan harapan anak-anak usrahnya akan menghubunginya utk tanya lanjut. Tapi masih tiada siapa dari kalangan anak usrahnya yg contact padahal dah 2 minggu usrah tak berjalan. Merasakan tanggungjawab utk memastikan usrah tu tetap berjalan, ikhwah ni pergi meredah hostel anak-anak usrahnya padahal dia tak tahu di hostel mana diorang duduk. Di hostel, ikhwah ni letih bertanya sana-sini tapi “sori la bang, saya tak kenal la nama tu”.

Kisah gigih ikhwah di atas adalah salah satu daripada kisah-kisah manusia hebat dalam memperjuangkan risalah Islam. Kalau kita fikirkan, apa ruginya ikhwah tu pun kalau anak-anak usrah dia takde usrah. Bahkan, berdasarkan neraca tanah, ikhwah tu pun tak habis duit dan masa dia lagi dah utk digunakan utk anak usrah dia…

Tapi pada hakikatnya, itulah dia jiwa yg tinggi. Yang tak terikat sama sekali dengan kecantikan dan keperawanan dunia. Even dunia di tangan dia sekali pun, itu akan digunakan utk manfaat orang lain.

Luckily, kisah ini ada happy ending🙂. Akhirnya ikhwah tu berjaya juga menjumpai bilik anak usrah dia dan sekarang usrahnya pun berjalan seperti biasa. Alhamdulillah…

7 Responses to “Gigih”

  1. besiberani Says:

    kenapa agaknya ikhwah ni betul-betul beriya utk pastikan usrah tu berjalan? apa pentingnya usrah ni?

    mungkin seperti warden hostel yang nak memastikan semua pelajar pergi ke prep class. sanggup meredah hostel dgn rotan utk kejar students..apa pentingnya prep class?

  2. gigihnya..saya mahu belajar dari dia!

  3. orang yg dah graduate kena bukak blog ke ape

  4. trend paling baru. utk menjaga spy otak tak tepu, ye la kan, dah abis study…😀

  5. syeikh..lame tak dgr cite..:) nak add blog enta kat ana nyer blogroll boley? tgh bc ape tu utk persediaan walimah.😉

  6. sihat2 alhdlh. mcm2 persediaan tgh buat, macam2 buku tgh baca🙂. bila balik msia?

    tatau lak anta ada blog? ingatkan assaaihuun dah tutup..hehe

  7. […] karib saya yang seusia duniawi dan seusia ukhrawi dengan saya menulis satu artikel dengan tajuk Gigih. Suka saya ingin menyebutkan bahawa ini bukanlah entri susulan dari entri beliau […]

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: