A quick question…

Tadi ada tournament futsal (tapi main di padang rumput besar yang dibahagi-bahagikan) anjuran badan yang Islamik. So ramai pemuda2 yg dtg. Tapi bila masa zohor masuk (1.30), masih ramai yg tido2 dan baring2 kat tepi padang sehinggalah next game restart pada pukul 2 dan mereka terus main. Kalau nk husnu dzon, boleh kata depa2 akan solat lepas main (ie right before asar kul 4.40).

Tapi persoalannya adalah, pada pemerhatian saya, tiada usaha yang dilakukan oleh AJK untuk paling kurang ‘hint’ kepada players yang majoritynya adalah muslim utk pergi solat, kalaupun tak keluarkan arahan untuk pergi solat secara direct. Saya ada terfikir bbrp cara, tapi just nak tahu apa pendapat yg anda method terbaik…

8 Responses to “A quick question…”

  1. AJK buat makluman kita akan solat jemaah ramai2 atas padang…minta semua peserta ambil wuduk dan kita akan start solat jam1.45 ptg bersama2..azan dan iqamah pakai mic…Biasanya bila peserta nampak ada org tgh solat, barulah tergesa-gesa nak amik wudu’ dan ikut sekali berjemaah…wallahu a’alam…sekadar cadangan..

  2. Cadangan yg bagus.

    Tapi di Malaysia, masih lagi suatu yg tak biasa kalu solat kat padang dgn pakaian sukan camtu. Bila ana mention in passing pasal kalau buat di padang tu senang skit (sbb ‘surau’ agak jauh. Tp ‘surau’ tu pun actually pjbt padang rekreasi tu yg di’convert’ sekejap). Jawab dia, tapi lebih baik ‘proper’ utk solat.

    WA

  3. tadi nampak mcm ada kemah tertutup gak dia buat. dia mcm yg warna putih tapi yg jenis tutup boleh pasang aircond lagi kat dalam (rasanya la). menarik gak kalau buat satu utk surau ke yang dekat2 sket. tapi mcm agak mahal la tapi bagus la jgk kalau kita nak try buat if target capaian audience adalah luas. pastu announce kita ada sediakan surau dan kain pelikat since org malaysia suka pakai kain pelikat.

  4. Kain Pelikat!

    That’s so Malaysian.. Setuju!!

    Ana rasa penganjur kena buat pamplet runcit runcit … Kita belum beritahu kot boleh je solat pakai camtu dan kat tempat terbuka camtu, tu yang orang tak tau… Amcam… Rusman.. katun siket😉

    [P:S Nak try berkain pelikat solat atas ais😀 ]

  5. rasanya dah sampai masa kena introduce solat tu boleh di mana2 asalkan bersih dan cukup syarat.. pakcik2 kat ladang getah rileks je semayang kat ladang tu.. takde masalah pun..

    (^_^)

  6. @khir: Cdgn pamplet anta tu menarik. In fact, kalau penganjur clear dgn apa yg nak dicapai, boleh buat banyak2 pamplet penerangan ttg islam…

    @rusman: as khir said, katun! katun!

    @lasiaf: tak tgk kat atas platform lagi, orang selamba2 je solat kat celah2 equipment🙂

    —-

    Apa yg ana terfikir yg boleh penganjur buat masa tu adalah
    1) Buat announcement thru PA system banyak2 kali ttg tempat solat zohor.

    2) Seorang dua AJK, buat round pergi kat players dan cakap: “kalau nak solat, surau ada kat hujung sana yer.” So in a way, xde directly cakap “woi, pi solat” dan x mengguris hati orang2 melayu yg lembut; tp at the same time ‘hint2’ juga kpd peserta utk ‘pi solatlah!’ albeit in a more subtle way.

    3) kalau penganjur boleh embrace konsep ‘solat anywhere’ ni, penganjur boleh sediakan paling kurang hamparan di tepi padang yg luas tu sebagai tempat utk solat. Memudahkan orang2 yg ‘liat’ nk solat.


    So slps semua2 usaha itu, dan mungkin usaha2 lain lagi, dan peserta masih lagi liat utk pi solat, maka kita berdoa kpd Allah agar mereka sedar kesilapan mereka dan mendapat hidayah Allah utk berubah.

    Aameen!

  7. abuhulwan Says:

    salam…ana mencelah di sini…cdgn jabalnurr amat baik..kami di sini (sabah…event lain…) sudah mempraktikkan kaedah ini, membawa peserta sukan seperti ini bersolat di padang…memang jika dibiar masa inilah peluang diambil mereka utk mengabaikan yg wajib…yg sepatutnya memberi pahala menjadi sebaliknya…wujudkan musolla di pinggir kaw. permainan (boleh dilihat jemaah solat di sana dari padang)…seperti pandangan sedare2 di atas…cuma better kita buat proper dengan kanvas…(better pada mata yg belum biasa bersolat di tanah…) manusia biasanya akan cepat terikut utk melakukan sesuatu kebaikan jika dia dapat melihat ramai org melakukannya…bagus utk didikan permulaan..wallahu ‘alam

  8. Assalamualaikum,akhi.
    ya,ana setuju tu. ber’tadarruj’ dalam memberi kefahaman&beramal.=)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: